Bitcoin Hash Ribbon Signal bevestigt ‚Great Bull Run‘, zegt analist

De Hash Ribbon-indicator is net afgegaan, wat wijst op het begin van een „grote stierloop“ voor de prijs van Bitcoin, volgens een marktanalist.

Volgens investeringsfirma Charles Edwards, een „Hash Ribbon“ koopsignaal, is net afgegaan. De dagelijkse kaartsluiting van de Bitcoin-prijs (BTC) op 13 juli boven $9.250 bevestigde het, zei hij.

De laatste keer dat de Hash Ribbon-indicator te voorschijn kwam was op 25 april, toen de prijs van Bitcoin $7.500 raakte. Sindsdien, verzamelde BTC aan zo hoog zoals $10.440, registrerend een 39% verzameling bij zijn piek in Juni.

Edwards zei:

„Bitcoin Hash Ribbons ‚Koop‘ signaal zojuist bevestigd. Het post-Halving signaal is bijzonder bijzonder. Het zal waarschijnlijk een zeer lange tijd duren tot de volgende. …en zo begint de grote stierenloop.“

Eerder legde Edwards uit dat het Hash Ribbon-signaal ongeveer één keer per jaar voorkomt. De macro-indicator speelt een rol in de hasjsnelheid en de ontginningsmoeilijkheden van het Bitcoin-blokketennetwerk.

Wat is de Hash Ribbon-indicator en waarom zijn analisten optimistisch?

De basistheorie van de Hash Ribbon-indicator is dat de Bitcoin-markt de neiging heeft de bodem te bereiken wanneer de mijnwerkers capituleren.

Mijnwerkers capituleren vaak – of verkopen BTC – wanneer Bitcoin Code te duur wordt om te delven in verhouding tot de kosten van de mijnbouw. Dat gebeurt meestal wanneer de prijs van Bitcoin een intense correctie ondergaat, waarbij deze dicht bij of onder de break-even prijs van de mijnbouw komt.

In zijn proefschrift dat in oktober 2019 werd gepubliceerd, schreef Edwards:

„Vanwege het effect van negatief sentiment en prijsactie tijdens diepe berenmarkten en tijden van mijnwerkerscapitulatie, is de beste tijd om Bitcoin te kopen meestal ergens in het midden van de ‚mijnwerkerscapitulatie‘ periode.“

De indicator evalueert het marktsentiment en de potentiële mijnwerkerscapitulatie door gebruik te maken van het één- en tweemaandelijks voortschrijdend gemiddelde van het hashtarief van Bitcoin.

De Hash Ribbon kwam waarschijnlijk twee keer voor in 2020 als gevolg van de halvering. Historisch gezien lichtte de indicator gemiddeld niet meer dan één keer per jaar op.

Voor de halvering van 11 mei gaf de indicator aan dat de mijnwerkers verkochten. Op dat moment was het nog onduidelijk wat de break-even kosten van de mijnbouw na de halvering waren en was de prijsontwikkeling van de BTC-prijs onzeker. Bij de halvering was het marktsentiment gemengd omdat BTC/USD in maart een ongekende correctie tot 3.600 dollar doorvoerde.

Maar het regenseizoen in Sichuan leidde tot een aanzienlijke daling van de elektriciteitskosten in een regio die de thuisbasis is van grote mijncentra. Als gevolg daarvan daalden de kosten van de mijnbouw van Bitcoin tot slechts $5.000 in sommige regio’s in Azië.

De Hash Ribbon-indicator kwam mogelijk weer naar boven toen Bitcoin een record-hoge moeilijkheidsaanpassing doormaakte.

Start van een nieuwe stierenloop?

Het sentiment rond de Bitcoin-markt blijft verdeeld. Sommige handelaren zeggen dat er op korte termijn een pullback dreigt. Maar anderen geloven dat er, net als in het begin van 2018, een verlengde uptrend ontstaat naarmate de investeerders zich opstapelen.

„We zitten in de BTC accumulatiefase,“ zei Ki Young Ju, CEO van blockchain analytics firma CryptoQuant. „Het 30- en 90-dagen voortschrijdend gemiddelde verschil in de reserve van alle beurzen vormt het neerwaartse risico. Het raakte een recordlaagte in mei van dit jaar en ligt nog steeds onder nul.“

Toch zijn analisten optimistisch over de Hash Ribbon-indicator en zijn implicaties door zijn historische nauwkeurigheid.

Cryptocurrency handelaar en hedge fund manager Cantering Clark zei:

„Het fundamentele spul met betrekking tot crypto zit niet in mijn stuurhut. Door van mijn systeem af te gaan, kom ik uiteindelijk toch nog achter de schermen te staan. Kan iemand me echter vertellen waarom het Bitcoin Hash Ribbon Buy signaal deze keer anders zal zijn?“

De monstergrootte van de indicator is in het verleden bekritiseerd. Omdat de indicator de neiging heeft om één keer per jaar te verschijnen, bestaat de mogelijkheid dat hij slechts de prijsontwikkeling van BTC op lange termijn volgt. Men kan argumenteren dat de indicator slechts de opwaartse beweging van BTC in de tijd volgt.